Information till medlemmar A till Ö

Nedan finns information för boende i Brf Bergslagen 18 som kan främja en trivsam boendemiljö.

ANDRAHANDSUTHYRNING Kan medges under en begränsad tid. Se ”Upplåtelse av lägenhet i andra hand” i bostadsrättsföreningens stadgar.

AVGIFTER  Det åligger varje lägenhetsinnehavare att betala månadsavgiften i tid och i förskott och skall vara föreningen tillhanda senast den sista i varje månad.

BALKONGER Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för underhåll av tillhörande balkong. Det är viktigt att varje lägenhetsinnehavare skottar sin balkong på vintern och håller undan snö från fasaden för att undvika vattenskador. Se ytterligare information i föreningens stadgar.

BLOMKRUKOR PÅ BALKONGER Blomkrukor får INTE hänga på utsidan av balkongerna med anledningen att det då finns risk för att krukorna ramlar ner och orsakar allvarliga skador.

BOENDEMILJÖ Tänk på att det är en Bostadsrättsförening och inte ett hyreshus som du bor i. Det kräver ett visst engagemang från din sida. Att bo i en Bostadsrättsförening innebär att alla medlemmar solidariskt ansvarar för ordningen och trivseln i fastigheten!

BOSTADSRÄTTSFÖRSÄKRING  Den tecknar du själv, via det försäkringsbolag där du har hemförsäkring. Glöm inte att teckna tillägg för bostadsrätt i hemförsäkringen. Bostadsrättsförsäkringen kan ersätta skador på lägenheten som du svarar för enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar samt för fast inredning som du eller tidigare ägare bekostat. Brf Bergslagen 18 är försäkrad i Brandkontoret.

BRANDVARNARE Skall finnas i samtliga lägenheter

BREDBAND Huset är anslutet till IP-onlys fibernät och ComHem. För närvarande har vi TV genom ComHem (Tivo bas) och bredband fiber 1000/100 genom Bahnhof, vilket ingår i månadsavgiften.

BUDGET/BOKSLUT Föreningens räkenskapsår är detsamma som kalenderår, dvs. januari-december. Bokslut och årsredovisning kommer med kallelsen till stämman.

CYKLAR Cyklar ska ställas i cykelrummet eller på innergården.

DISKMASKIN Diskmaskin kan installeras under förutsättning att de allmänna anvisningarna för VVS-installationer följs (Se VATTEN/AVLOPP). Maskinen skall stå på en spillplåt.

FASTIGHETSSERVICE/FELANMÄLAN Bostadsrättsföreningens fastighetsskötare är Nabo Fastighetsförvaltning AB. De ansvarar för underhåll av gemensamma utrymmen som maskiner och belysning. Se kontaktuppgifter under ”Fakta om föreningen”.

FEST  Visa hänsyn mot dina grannar när du har fest och meddela dem gärna i förväg.

FLYTTNING Möbler, emballage, grovsopor och andra sopor får vid flyttning inte lämnas/ställas utanför förråden, i gemensamma utrymmen eller i soprummet. Upprensning och bortforsling kommer att debiteras dig som Bostadsrättsinnehavare.

FUKTSKYDD Fuktskydd måste finnas under tvättmaskiner, diskmaskiner och kylskåp.

FÖRRÅD Till lägenheten hör ett källarförråd. Ditt förråd ska vara märkt med ditt lägenhetsnummer och ha lås – oavsett om du använder det eller inte. Brandfarligt material får inte förvaras i förråden. Gångarna i källaren är evakueringsvägar vid t.ex. brand och de måste enligt brandskyddsbestämmelserna hållas fria från allt material!

FÖRPACKNINGSMATERIAL Emballage, wellpapp och andra förpackningsmaterial får inte lämnas i utrymmet för tidningspapper! De får inte heller placeras i eller utanför portarna! (Se GROVSOPOR).

FÖRSÄLJNING Styrelsen skall informeras om försäljningen. Ärenden tas upp på styrelsemöten eller vid extrainsatt styrelsemöte om behov finns. Meddela även gärna eventuell mäklare att information om föreningen finns på föreningens hemsida.

FÖRVALTNING  Bostadsrättsföreningens tekniska förvaltning sköts av Nabo Fastighetsförvaltning AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanolds Redovisning AB. Kontaktinformation finns under ”Fakta om föreningen”

GROVSOPOR  Bostadsrättsföreningen har tillgång till ett grovsopsrum i källaren. Föreskrifter om vad som får slängas finns angivna på väggen i grovsoprummet. Det är viktigt att läsa dessa innan ni slänger soporna. Föremål som inte får slängas bland grovsoporna lämnas till insamlingen på t.ex. Rådmansgatan eller utanför Hemköp. Om du behöver slänga större skrymmande saker och miljöfarligt avfall får du själv transportera dessa till närmaste ÅVC eller kommunens mobila återvinningsbilar. För mer info se www.stockholm.se/avfall

GÄSTLÄGENHET Föreningen disponerar en gästlägenhet på gården som kan bokas via hemsidan. För mer information om bokningsregler av gästlägenheten, se fliken för bokning av gästlägenhet.

HUNDAR OCH ANDRA SÄLLSKAPSDJUR är välkomna i vår förening. För att alla ska trivas i vår fastighet så ska hundar hållas kopplade i trapphus, innergård och stallgång och får inte rastas på gården, om de mot förmodan ändå bajsar på gården måste ägaren plocka upp och kasta det i en papperskorg. Det är ägarens ansvar att djuren inte stör. För hundar och andra sällskapsdjur gäller samma önskemål som gäller för Störning och Ombyggnad/Förändringar.

HISSAR/HISSERVICE Vid fel på hissarna kontaktas St:Eriks Hiss. Hisservice. Telefonnummer till St:Eriks Hiss finns i hissarna och på anslagstavlan.

INNERGÅRDAR Det finns tillgång till trädgårdsmöbler och grillar att utnyttjas av föreningens medlemmar med större sällskap. Glöm inte att städa upp efter dig och dina gäster. Om du flyttar om möblerna eller använder gårdens leksaker, ställ tillbaka dem där de stod. Lämna inte cigarettfimpar eller grillaska på gårdarna. Gemensam städning av innergården sker varje vår.

KABEL-TV Brf Bergslagen 18 är ansluten till ComHem och utbudet TiVo Mellan med bredband som ingår i månadsavgiften (se BREDBAND).

NAMNSKYLTAR Fastighetsskötaren tillhandahåller vid inflyttningen namn till namntavlan i trapphuset. Undvik papperslappar på dörren och i trapphuset.

OMBYGGNAD/FÖRÄNDRINGAR En blankett som finns att ladda ner på hemsidan måste fyllas i och lämnas till styrelsen för godkännande vid renoveringar och ombyggnationer.

PORTKOD För allas säkerhet, se till att porten går igen.

RENOVERING AV LÄGENHETER Se Ombyggnad/Förändringar ovan

RÖKNING Rökning är inte tillåten i fastighetens gemensamma utrymmen. Kasta inte fimpar på innergården.

SKADEDJUR Vid upptäckt av eventuella skadedjur kontakta Nabo fastighetsservice AB.

SOPOR  Det finns ett soprum på Tegnergatan 47 för hushållssopor och matavfall. Påsar till matavfall finns i samma utrymme. Sopor får absolut inte placeras utanför soprummet. Notera också att soprummet enbart är till för hushållsavfall. Grovsopor lämnas i grovsopsrummet.

STADGAR Bestämmelserna för Brf Bergslagen 18 och för alla som är medlemmar finns i stadgarna. Bostadsrättsföreningens stadgar finns på hemsidan.

STYRELSEN  Styrelsen väljs en gång per år på Bostadsrättsföreningens årsstämma. Styrelsen ansvarar för alla beslut som rör föreningens fastigheter. Styrelsemöten äger rum 10-12 gånger per år. Extra styrelsemöten kan hållas vid behov. Styrelsen har en brevlåda på Tegnergatan 47 i gången där du kan lämna meddelanden och förslag, alternativt kontakta styrelsen direkt. Anonyma meddelanden beaktas inte. På anslagstavlorna hittar du styrelseledamöternas och valberedningens namn samt telefonnummer. Om du är intresserad av att gå med i styrelsen, meddela valberedningen i god tid före årsstämman. Kontakta gärna styrelsen om du vill hjälpa till med något utan att ha en styrelseplats.

STYRELSEINFORMATION Information från styrelsen hittar du på anslagstavlorna i gången på Tegnergatan 47 och på hemsidan. I vissa fall lämnas information direkt i medlemmarnas brevinkast.

STÄDNING  Trappuppgångarna städas en gång per vecka.

STÄMMAN 2022 Sker 31 maj klockan 19 00, plats meddelas i kallelsen.

STÖRNING  Ett gammalt hus är lyhört. Tänk på att inte ha för hög ljudvolym sent på kvällen. Om Du upplever att grannen är för högljudd, stör dig eller på annat sätt skapar obehag, tag då i första hand själv kontakt med denne. Om ingen förändring sker är det styrelsens sak att vidta åtgärder. Ett krav för att styrelsen skall kunna agera är dock att man delgett styrelsen detta skriftligt och undertecknat. Bullrande arbeten får utföras måndag – fredag kl. 8-20 och lördag och söndag kl.10-18. Tänk på att visa hänsyn, så att de mest bullrande arbetena utförs under dagtid. Informera dina grannar om du ska renovera.

SÄKERHET  För att minimera risken för inbrott fråga okända personer vem de ska besöka i fastigheten, ha alltid lås på ditt vinds- och/eller källarförråd oavsett om du använder det eller inte, stäng alltid öppna portar och dörrar till gemensamma utrymmen.

TIDNINGSINSAMLING Det finns särskilda sopkärl för tidningar placerade i grovsoprummet Observera att detta inte är avsedda för grovsopor, emballage, wellpapp eller annat förpackningsmaterial! Tidningar kan även lämnas vid den allmänna återvinningen på Rådmansgatan och utanför Hemköp.

TRAPPHUS Ställ alltid in dina saker inne i lägenheten eller i förrådet. Trapphuset ska vara fritt från till exempel tidningar, kar­tonger och barnvagnar. Startar en brand så sprider den sig snabbt och bildar giftig rök. Låsta dörrar till källare och vind minskar också risken för anlagda bränder. Trapphuset ska vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut om det brinner i din lägenhet. Ambulans och räddningstjänst behöver också lätt komma fram för att hjälpa vid sjukdom eller brand.

TVÄTTMASKINER Tvättmaskin kan installeras under förutsättning att de allmänna anvisningarna för VVS-installationer följs (Se VATTEN/AVLOPP). Fuktskydd måste finnas under disk- och tvättmaskiner.

TVÄTTSTUGOR Tvättstugan hittar du i huset på innergården. Bokningen av tvättid sker på tavlan i det intilliggande förrådet. Du har hela din inbokade tvättid till ditt förfogande, dvs. ingen annan kan utnyttja din tid, som även inkluderar torkningen av tvätt. Om du inte har börjat använda din tvättid inom en timme kan nästa person börja använda tiden istället. Fel på maskinerna skall omgående anmälas till Nabo Fastighetsservice. För allas trevnad: Följ reglerna för tvättstugornas skötsel som finns uppsatta i tvättstugan. Tvättstugan används på egen risk. Ersättning kan inte påräknas för kläder som eventuellt skadas under tvätten. Nyckel till bokningstavlor beställs hos Nabo Fastighetsservice.

UNDERHÅLL Bostadsrättsföreningen ansvarar för att underhålla allt som inte tillhör bostadsrättshavarens underhållsansvar. Observera att bostadsrättshavaren alltid svarar för egna installationer och sådant som tidigare lägenhetsinnehavare låtit installera.

VATTEN/AVLOPP  Ingrepp i vatten- och avloppssystemen får bara göras av behöriga personer. Vänd dig därför i god tid till förvaltaren som kan anvisa behöriga personer för planerat ingrepp. Om avstängningskranar inte finns i lägenheten, krävs vid ingrepp i vattensystemet att delar av huset stängs av. Eventuella fel i samband med installationer kan därför komma att påverka både den egna lägenheten och andra delar av huset. Vid varje ingrepp i vattensystemet skall avstängningskranar monteras på inkommande vattenledningar, vilket sker på egen bekostnad.Fel på avlopp, kranar eller WC – liksom dropp från värmeelement – skall omedelbart anmälas till Nabo Fastighetsservice AB. Vattenläckage som inte åtgärdas kan kosta mycket pengar för bostadsrättshavaren.

VENTILATION För bästa ventilation bör du regelbundet rengöra (t.ex. dammsuga) alla ventiler (från- och tilluftsdon). Se till att dörrar och fönster är ordentligt tätade. Ventil vid fönstret ska vara öppet för att få ett så bra luftflöde som möjligt i lägenheten. I spiskåpan (”fläkten”) ska det sitta ett filter. Detta filter ska rengöras från fett årligen. Fettet kan annars öka risken för brand. Filtret bör också bytas ut då och då. Befintligt ventilationssystem är motordrivet. Om ingrepp görs på kök/badrumsfläkt (tex flytt vid renovering) måste fläkten (Essventen) behållas samt ej begränsa dess funktion. Kolfilterfläkt får ej kopplas på befintligt ventilationssystem.

ÅRSSTÄMMA Årsstämma hålls en gång per år, f.n. i maj. Kallelse till årsstämman sätts upp på anslagstavlorna och delas även ut i brevlådorna. Om du har en motion, se till att den kommer in i tid (tidpunkten står i stadgarna). Det är viktigt att så många medlemmar som möjligt kan närvara på stämman för att föreningen ska fungera på ett så bra sätt som möjligt